Antonio STRADIVARI
Şu meşhur Stradivarius kemanlarını hakkında bugüne kadar bir şeyler duymuşsunuzdur. Duymadıysanız da bu yazımı okuduktan sonra bu konu hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Bugün sizlere özellikle kemanları ile ünlenmiş bir keman yapımcısını tanıtacağım. Kendisi Antonio STRADIVARI.
1644 yılında İtalya' da doğan bu yetenekli usta tüm virtüözlerin hayali olan muhteşem sesli, mükemmel enstrümanlar yapmayı başarmış. Yaptığı işi büyük bir titizlikle yapmaya çalışmış ve 18. yüzyılda, Avrupa 'da kendi konusunda en iyi ve en meşhur yapımcı olmuş. Özellikle kemanlarından bahsedecek olmama rağmen yaşamı boyunca 1100 enstrüman üretmiş. Bunların 512'si keman, diğerleri viyola, viyolonsel, arp, çello ve benzeri enstrümanlar.
Ölümünden sonra çocukları ( Francesco Stradivari 1671 - 1743, Omobono Stradivari 1679 - 1742) babalarının mesleğini bugüne kadar sürdürmüşler ancak babaları kadar başarılı enstrümanlar üretememişler. Günümüzde, tüm dünyada tahmini 700 tane Stradivarius enstrüman olduğu biliniyor, bunlardan biri İzmir Buca' da bulunmakta.
Berlin Musikinstrumentenmuseum' da sergilenen 1703 yapımı bir Stradivarius kemanı.
Antonio Stradivari, Niccolo Amati'nin öğrencisi idi. 1658 yılında Amati'nin atölyesinde çırak olarak çalışmaya başlamış, ustasının ölümüne kadar ( 1684) onunla birlikte çalışmaya devam etmiş. Kemanlarından günümüze gelen en eskisi 1666 yılına en genç olanı ise 1737 yılına ait.
Tabi ki bu kusursuz işçiliği taklit etmeye çalışanlar olmuş ancak başarılı olamamışlar.
Edgar Bundy tarafından 1893 ylında yapılmış olan Stradivari tablosu
KEMANLARININ GİZEMİ, ÖZELLİKLERİ VE ÜNÜ
Bu başlık altında bir şeyler anlatmadan önce sizlere aşağıda sunduğum linke tıklayıp, uzun ama çok ilginç olan BBC belgeselini izlemenizi isteyeceğim.
https://www.youtube.com/watch?v=h_nu2hGF0P8
Video, resimden de anlaşıldığı gibi çok karanlık. Bir ışık sorunu var. Bir de Türkçe altyazısı yok.
Bana kalırsa kemanların gizemini bulmanın tek yolu ustanın kendisine sormak çünkü çocukları dahil kimse kemanların niçin bu kadar iyi olduğunu bilmiyor.
Günümüzde hala bir kemanın Stradivarius olup olmadığının anlaşılması, biyokimyagerler ve konunun ustası kişilerce uzun ve özenli araştırmalar sonucunda belirlenebiliyor.
Alt kısma bir araştırmanın haberini koymak istiyorum.
"Hollandalı bir doktor ve ABD’nin Arkansas eyaletinden bir keman yapımcısı, Antonio Stradivari ve Giuseppe Guarneri del Gesu’nun yaptığı klasik Cremonese kemanlarının sırrını çözdüğünü iddia ettiler.
İkili, 5 klasik keman ve 8 modern kemanı karşılaştırmak için, anfizem hastalarının akciğerlerinin yoğunluğunu ölçmekte kullanılan bilgisayarlı tomografi çekme yöntemini kullandı. Bu yöntemle milyonlarca dolarlık kemanlara zarar vermeden, bu kemanların yapıldığı ağacın yoğunluğunu ölçtü.
Karşılaştırma sonucunda klasik ve modern kemanların ağacının arasında yoğunluk bakımından önemli bir fark bulunmadığını, ancak eski klasik kemanların ağacını oluşturan zerrecikler arasında daha az farklılık olduğunu, yani ağacın yoğunluğun hemen her yerinde eşite yakın bulunduğunu belirlediler."
Evet, bu kadar derin araştırmalara konu olmuş kemanların fiyatları da bir o kadar tuzlu.
Örneğin Itzhak Perlman’ın kemanının değeri tam 20 milyon dolar. David Garret , Stradivarius kemanını yanlışlıkla kırınca 100.000 Euroya tamir ettirmek zorunda kalmış. Ünlü müzayede salonu Christie’s’in düzenlediği açık artırmada, 2006 Mayıs’ında bir “Hammer” (Çekiç) adı verilen bir Stradivarius kemanı 3,54 milyon Amerikan Doları’na satılmış.
Itzhak Perlman
David Garret
Ayla Erduran ( Stradivarius Kemanı olan tek Türk keman virüözü)
Stradivarius Kemanlar sizce de çok ilginç ve gizemli değil mi? Bence süper bir araştırma konusu. Bu gür ve temiz sesli, şahane kemanlar, hala en iyi keman olma unvanını koruyor ve daha uzun yıllar başka kemanlara kaptırmamaya kararlı görünüyorlar...