Kız Kulesi' ni Gezmek
Yeniden Merhaba,
Bu hafta sizlere çok zevk alarak gezdiğim Kız Kulesi' ni, tarihini, efsanelerini ve yolculuğumuzu anlatacağım.
Evet öncelikle yolculuktan başlayayım. Trafik genel anlamda İstanbul' da akıcıydı. Rahat bir şekilde gittik. Bu gezimde bana eşlik eden kişi yine babamdı. Arabamızı bir otoparka park etmek zorunda kaldık çünkü başka park edebileceğimiz bir yer yoktu.
Uzun bir sahil yürüyüşünden sonra Kız Kulesi' ne giden teknelerin kalktığı yeri bulduk. Buraya gelene kadar babam, eskiden her gün geçip vapura bindiği yeri ve oraya gelmeden önce geçtiği küçük çarşıdan otuz kırk yıldır geçmediği ve bugün geçtiği için büyük bir nostalji yaşadı.
'
Hava bence aralık ayında olmamıza rağmen ılıktı. Ne kadar soğuk ve karlı havaları daha çok sevsem de gezmek için bu hava çok daha uygundu.
Evet sonunda Kız Kulesi'ni uzaktan görmeye başladık...
Yoğun sohbetli yürüyüşümüzün ardından teknelerin kalktığı alana geldik.
Tekne yolculuğunun ücreti yetişkinler için 20 TL , altmış yaş üstü bireyler ve öğrenciler için 10 TL idi.
Yolculuk yaklaşık beş dakika sürüdü. Gidişte teknenin orta kısmına, dönüşte ise önde ancak aşağıda bulunan kısımda oturduk.
Kız Kulesi'ne geldiğimizde çok heyecanlandım. ( Zaten genel anlamda heyecanlı bir insanım.) Hemen içeri girdik. O tarihi içimde hissettim, işte asıl istediğim buydu. Üzerinde gezdiğim yere milyonlarca kişi ayak basmıştı. Acaba onlar ne düşünmüştü, buralardan yürürken, ne hissetmişlerdi... Kapı eski ve sade diyebileceğim bir yapıya sahipti. Ancak içeri girdiğinizde o loş ışıkta süslü avizelerin ışıklarında kendiniZİ kaybetme olasılığınız yüksek, tıpkı benim gibi.
Hemen girişte duvarda bulunun tablo çok hoşuma gitti hemen sizlerle paylaşmak istiyorum.
Üst kısmına aydınlatma koymaları küçük bir detay olsa da etkisi çok büyük. Çok hoş duruyor bence .
Girişte sol kısımda küçük bir mutfak ve aşçılar vardı. İç kısımda büyük bir lokanta olduğunu içeri girince gördük. Yemeğimizi önceden yediğimiz için lokantanın yemeklerini tatma şansımız olmadı. Kuleye çıkan merdivenler giriş kısmını geçtikten sonra solda kalıyor.
Merdivenlerden çıkmaya başladığınızda karşınıza çıkan ilk şey çok şaşırtıcı değil: bir hediyelik dükkanı. Ben de bir şeyler aldım tabi.
Fiyatları şaşırtıcı bir şekilde pahalı değil. Daha pahalı beklerdim açıkçası.
Merdivenler uzun daha onlarla ilgili anlatacaklarım var. Merdivenlerin yanında Kız Kulesi' nin tarihi ile ilgi bilgilendirici yazılar var.
Öncelikle Nazım Hikmet ile ilgili olan yazıdan bahsetmek istiyorum. Diğer tabloları daha sonra yeri gelince anlatacağım.
Nazım HİKMET ve Kız Kulesi
Ünlü şair Nazım Hikmet' in hayatında da kulenin önemi büyüktür. 1827' de Almanya' da doğan Karl DETROIT, henüz on iki yaşında bir gemi ile İstanbul'a gelir ve karaya Kız Kulesi' nden çıkar ve günümüz anlatımına uygun olarak Osmanlı' ya iltica eder. Mehmet Ali adı ile sarayda eğitim alır. II. Abdülhamit döneminde de paşa unvanı alır. 1878' de Berlin Antlaşması esnasında Osmanlı' yı temsil eder. Bu davranışından dolayı Arnavutluk' da linç edilir. Dört kızı olan Mehmet Ali Paşa' nın kızlarından Leyla Hanım' ın
da Celile Hanım adında bir kızı olur. Onun oğlu ise ünlü şair Nazım HİKMET' dir. Ocak 1921'de Nazım HİKMET milli mücadele için Anadolu'ya giderken gemisi Kız Kulesi önünde durdulur ve aranır. 1950' de hapisten çıkan Nazım HİKMET, özgür kalınca en çok istediği şeyi yapar , Salacak sahilinden büyük dedesi Mehmet Ali Paşa' nın çıktığı Kız Kulesi' ne bakar ve elini suya daldırır.
İlk katta hediyelik eşya satışı yapılan küçük bir dükkan var demiştim. İkinci katta geleneksel kıyafetler giydiğiniz ve fotoğrafınızın çekildiği bir alan var ancak ben denemedim. Üçüncü kattan itibaren tekrar çok hoşuma giden şeyler gördüm: Kız Kulesi efsanelerini anlatan gösterimler. Şimdi alt kısma sırayla fotoğraflarını koyacağım ve ardından hikayelerini anlatacağım.
______________________________________________________
EFSANELER
Buluşamayan Aşıkların Efsanesi
Bu efsanede Hero ile Leandros adlı iki gencin hüzünlü aşkı anlatılır. Hero Afrodit’in rahibelerindendir ve aşka tövbelidir.Uzun zaman sonra Afrodit’in tapınağında yapılan bir törene katılmak için kuleyi terk eder ve orada Leandros ile karşılaşır. Bu iki genç birbirine aşık olur ve gizli gizli buluşurlar ve görüşürler. Yağmurlu bir kış gününde yüzerek sevdiğine ulaşmaya çalışan Leandros serin sulara gömülerek hayatını kaybeder bunun üzerine Hero’da Kızkulesinden atlayarak acısını sona erdirir. Bu hikaye ile birlikte Kız Kulesi kavuşamayanların uğrak yeri olarak bilinir.
Yılanlı Hikaye
Hero ve Leandros’un, kavuşamayan âşıklara atfen anlatılan bu hikâyesinden başka bir de Kleopatra'nın sonuna benzer bir sonun anlatıldığı yılanlı hikâye vardır.
Bizans imparatorunun bir kızı olur. İmparator buna çok sevinir ve kızının doğum gününü, ülkesinde bayram ilan eder. Her yıl, prensesin doğum günü bayramı görkemli bir şekilde kutlanır. İmparator, bilginlerinden, kızının tahta hazırlanması için eğitilmesini ister. Fakat bilginlerin en yaşlısı, imparatora, kızının on sekiz yaşına basmadan bir yılan tarafından sokularak öleceğini kehanet eder. Bunun üzerine imparator, denizin ortasındaki küçük bir adacık üzerinde yer alan kuleyi onararak kızını buraya yerleştirir.
Böylece yıllar geçer. İmparatorun kızı on sekizine basmak üzeredir. Ancak, kaderin kaçınılmazlığını kanıtlarcasına, kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesin tenine süzülerek zehrini boşaltır. İmparator, kızının ölümüne çok üzülür ve kaderden kaçılamayacağını anlar. Kızı toprağa gömülürse, yılanlara yem olacağını düşünerek, prensesin cansız bedenini mumyalatıp pirinç bir tabuta koydurur. Tabutun da Ayasofya'nın yüksek duvarlarından birinin üstüne yerleştirilmesini emreder. Böylece, kızının hiç değilse ölüsünün yılanlardan korunacağını düşünür. Bugün bu tabutun üstünde iki delik vardır. Yılanın, prensesi ölümünden sonra da rahat bırakmadığı anlatılır.
______________________________________________________
En Üst Kat
Sonunda kulenin en üst katına geldik. Burada minik bir kafe var. Burada oturup bir şeyler içmedik çünkü hemen balkona çıkmayı düşünüyorduk. Kafede dikkatimi çeken şey tavan süslemesi oldu.
Bahsettiğim tavan süslemesi.
Balkon
Buradan İstanbul' u harika bir şekilde 360 derece görebiliyorsunuz. İşte fotoğraflar! :
Köprü
Haydarpaşa Limanı
Tarihi Yarımada
Üsküdar
Her zaman olduğu gibi panoramam.
Diğer fotoğraflar:
Okuduğunuz için çok teşekkürler...
Kaynaklar: http://www.kizkulesi.com.tr/YilanliHikaye.asp
http://www.bilgiustam.com/kiz-kulesi-efsanesi-ve-tarihcesi/